Energialiiketoiminta murroksessa – miten vastata muutoksiin?

Energiamarkkinat ovat nopeassa murroksessa, jonka tahdissa pitää pysyä. Sähköntuotannon siirtyminen säästä riippuvaisemmaksi, jatkuvat muutokset sähkömarkkinalaissa, kasvavat joustotarpeet sähköverkoissa, energiahinnan vaihtelut, liikenteen nopea sähköistyminen ja valvontamallien tiukennukset ovat vain osa niistä tekijöistä, jotka vaikuttavat energialiiketoimintaan. Nämä ilmiöt ovat jo nyt aiheuttaneet merkittäviä muutoksia, mutta suurimmat mullistukset ovat vielä edessä. Tiedämmekö tarkalleen, mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Kysymykseen on haastavaa vastata, mutta nykyisen muutostahdin perusteella voidaan todeta, että muutos on varmaa.

Suurten muutosten keskellä verkkoyhtiöiden valvontamallissa korostuu toiminnan kustannustehokkuus – toimintaa on tehostettava jatkuvasti. Viimeaikaisessa uutisoinnissa on usein kerrottu energiayhtiöiden tehostamistoimenpiteistä, joihin on ryhdytty muutosneuvotteluiden ja henkilöstövähennysten kautta. Tilanne vaikuttaa ristiriitaiselta: alan muuttuessa voimakkaasti henkilöstöä vähennetään, vaikka tiedämme ettei työmäärä tule vähenemään. Alla tarkastelen prosessitehokkuuden roolia kustannustehokkuuden parantamisessa ja muiden liiketoimintahyötyjen saavuttamisessa. 

Tehostamisvaateisiin vastaaminen prosessitehokuuden keinoin

Prosessitehokkuus on keino parantaa kustannustehokkuutta ja paikata operatiivisen työvoiman tarvetta. Jos kokonaisuuden nykytila on epäselvä, kehityskohteiden määrittely on vaikeaa. Riskinä on, että toimenpiteitä tehdään epäjärjestyksessä, jolloin niiden tehokkuus jää vajavaiseksi. Nykytilan kuvaamiseen kannattaakin panostaa, jotta kehitystoimet ovat suunnitelmallisia ja ne kohdistuvat sinne missä mahdolliset pullonkaulat sijaitsevat.

Ensimmäinen askel on mallintaa nykyiset liiketoimintaprosessit mahdollisemman selkeästi. Selkeän nykytila kuvaamisen jälkeen havainnoidut tarpeet saadaan johdettua tehtäviksi ja projekteiksi. Hyvin laadittu mallinnus luo kokonaiskuvan prosessien toiminnasta ja tuo esille pullonkaulat ja tehottomuudet missä prosessi ei etene sujuvasti.  

Löydettyjen pullonkaulojen vaikutukset analysoidaan ja priorisoidaan erikseen luotujen kriteerien avulla. Lopputuloksena on hyvin priorisoitu lista, minkä perusteella saadaan luotua tiekartta tuleville kehitysprojekteille. Nykytila-analyysin hyötyinä saadaan muutakin, kuin löydetään prosessien epäjatkuvuuskohdat ja saadaan rakennettua tulevien kehityksien tiekartta. Nykytilan kuvaamisen aikana mukana olevat organisaation jäsenet miettivät prosesseja kokonaisuutena ja oppivat ajattelemaan asioita kokonaisuuksina, jonka takia näkökulma työntekemiselle laajenee. Tämä itsessään avaa uusia ajatuksia ja voi luoda uusia innovatiivisia ideoita ja ahaa-elämyksiä. Nykytila-analyysin aikana valmistuvia prosessikuvauksia pystytään myös käyttämään perehdyttämisen ja tiedonkulun apuvälineinä sekä pohjana tulevien muutoksien kuvaamiselle ja sitä kautta johtamiselle.

Nykytila-analyysin hyötyjä ovat:

  • Tuo esille pullonkaulat ja tehottomuudet
  • Selkeyttää prosessien kokonaiskuvaa
  • Toimii perehdyttämisen apuvälineenä
  • Luo pohjan tulevien kehitystoimenpiteiden suunnittelulle
  • Parantaa tiedonkulkua

 

Prosessitehokkuuden parantamisen keinot ovat hyvin monipuolisia ja tarpeita voi löytyä läpi organisaation. Osa ratkaisuista voi olla hyvin yksinkertaisia pieniä toiminnan muutoksia ja osa vaativampia prosessimuutoksia missä pitää kehittää montaa asiaa, kuten tietojärjestelmiä sekä prosessin toimintaa monella tasolla.


Asiakkaiden energiamurros etenee ja energiayhtiöiden toimintaympäristö muuttuu. Kulutusjousto on pinnalla ja monien mielessä, kurkkaa mitä minä sitä tuumailin

https://pbf.fi/verkkoyhtio-kulutusjouston-mahdollistajana-taakka-vai-mahdollisuus/ 


Tero Salonen

Projektipäällikkö, Project Business Oy Finland

 

Project Business Oy Finland on teknologiariippumaton asiantuntijaorganisaatio, joka tarjoaa monipuolisesti projektipäällikkö- ja suunnittelupalveluita mm. energia-alan yrityksille. Asiakkuudenhallinnan työkalujen ja datan osalta tarjoamme käytännönläheistä konsultaatiota sekä tukipalveluita. Jos haluatte keskustella omistajuudesta organisaatiossanne tai kartoittaa teknologista liikkumavaraa järjestelmäarkkitehtuurissanne, ottakaa yhteyttä!

 

 

Tero Salonen

Projektipäällikkö

Project Business Oy Finland