Onko ala valmis tulevalle muutokselle?

Moro,

Taas on kolme kuukautta vierähtänyt kuin tyhjää vaan ja maailma on kehittynyt. — Ai kehittynyt – no ainakin johonkin suuntaan. Aiemmin riitti, kun ihmetteli Putinia. Nyt kannattaa ihmetellä myös Kim Jong-unia ja Trumpia. Toivottavasti taustajoukot saavat pidettyä herrat kurissa, jottei joditablettien kysyntä pääse yllättämään suomalaista lääkejakelua. Kuten vajavainen projektinhallinta yllätti sen jokin aika sitten. Projektinhallintaan kuuluu oleellisena osana testaus ja se onnistuu vain kyseisen toimialan tuntevilta henkilöiltä – vaikkapa konsulteilta.

Datahubia valmistellaan ja hyvältä näyttää. Mutta onko ala valmis tulevalle muutokselle? Ymmärrämmekö robotiikan tuoman muutoksen toimialalle? Jos joku väittää ymmärtävänsä, niin hyvä niin. Mutta missä viipyvät rahoitusalan ammattilaisten rekrytoinnit toimialalle? Nämä veijarit kun ovat siitä hyviä, että heillä on kokemusta tällaisesta muutoksesta. Viime vuosituhannen insinöörikoulutus on noissa haasteissa kevyttä kamaa. Paitsi itse järjestelmän rakentamisessa, käyttöönotossa ja testaamisessa, jossa oppi ei samalla lailla vanhene.

 

 

Tuosta viime vuosituhannen insinöörikoulutuksesta on kuitenkin jotain jäänyt mieleen. Ainakin sana priimaus, joka liittyy sähkön tuotantoon. Ainakin aiemmin tuotanto piti priimata, jotta se oli käytettävissä hela tiden. Minusta tuulisähkökin tulisi priimata, jotta voin lämmittää sillä Puumalan mökkiämme tällaisena tyynenä pakkaspäivänä. Vai mitä yliopistotutkijat, jotka totesitte maatuulivoiman edullisimmaksi voimantuotantolajiksi Suomessa? Poliitikoille suunnatun tietoiskun tulisi olla aina yksinkertaista ja yksikäsitteistä ettei uskottavuus ja luotettavuus pääsisi toimialalta rapautumaan.

Että näillä mennään.

Hyvää ja rentouttavaa joulua sekä menestyksekästä uutta vuotta 2018!

 

Terveisin,

Hannu Kostiainen

 

P.s. Seuraan mielelläni jääkiekkoa, koska jääkiekossa ja liike-elämässä on paljon samaa. Joukkuepelejä molemmat. Mutta yhtä asiaa kiekkoilijat eivät ole ymmärtäneet. Päähän kohdistuvat taklaukset eivät edistä toimialaa. Länsimaisessa liike-elämässä se on ymmärretty jo pitkään.